20.mar.2012, kl.13:32

Datalagringsdirektivet - Övervakning skapar utanförskap.

Tänk om information om var du befinner dig registrerades och sparades i sex månader. Tänk om information om vem du kommunicerat med via mejl, telefonsamtal och sms registrerades och sparades i sex månader. Tänk om detta kunde ske i Sverige. Tänk om.

Snart behöver du inte fundera mer på hur det skulle vara. Om den svenska regeringen den 21 mars röstar för införandet av EU:s datalagringsdirektiv, så kommer vi alla att veta exakt hur det känns att berövas det allra mest privata.

De politiker som vill tvinga på oss direktivet säger att vi inte behöver bekymra oss. Informationen kommer bara att användas för att jaga brottslingar. Vi ska övervakas för vår egen trygghets skull. Problemet är att övervakning förändrar vårt beteende. Det ger oss inte trygghet. Det väver in otrygghet i varje liten del av våra liv.
När varje steg utanför ytterdörren registreras och sparas undviker vi att uppsöka vissa platser. Jag besöker varje år Pride-festivalen. Många skulle välja att inte gå dit om de visste att deras besök fanns registrerat någonstans. Övervakning skapar utanförskap.

När varje samtal vi för registreras slutar vi att ringa vissa nummer. I Tyskland uppger mer än halva befolkningen att de inte längre ringer psykologer, äktenskapsrådgivare och präster för att de vet att samtalen registreras. Övervakning skapar helt nya risker.

2014 är det val. Då har du makten att ge de riksdagsledamöter som röstade för datalagringsdirektivets sparken. Använd den makten. Slentrianövervakning är inte bara ovärdigt ett demokratiskt samhälle. Övervakning är i förlängningen helt oförenligt med ett demokratiskt samhälle.

Anna Troberg
Partiledare Piratpartiet