16.sep.2011, kl.08:34

Folkhälsan har inte råd med LCHF

Vem ska jag tro på, tro på, tro på…?

Det pågår en, minst sagt, infekterad debatt, om våra officiella kostrekommendationer. NNR, Nordiska Näringsrekommendationer syftar till att ge så många som möjligt så bra hälsa som möjligt. Ett bra mål. Och för framtiden ett nödvändigt mål om vi ska behålla vår välfärd.

I Vetenskapens värld visades i veckan ett reportage där det försiktigt ifrågasattes om forskningen om de gällande kostråden. Naturligtvis ska det alltid försiggå en öppen debatt om kosten, men samtidigt ska vi komma ihåg att de gällande rekommendationerna baseras på forskning och vetenskap. Och det är de som gäller. Inget annat.

Anhängare till den så kallade LCHF-kosten (Low Carb High Fat = lite kolhydrater och mycket fett) beskyller NNR och Livsmedelsverket för att skapa ohälsa. Argumentationen är att de är ”fettsnåla”, ”kolhydratrika” och ”o naturlig mat”. Själva förespråkar de ett mycket högt intag av fett, framför allt mättat fett från animaliska produkter och ett litet eller minimalt intag av kolhydrater. Bär och frukt utesluts i hög grad. Vitt, raffinerat socker – strösocker – jämställs med övriga kolhydrater. ”Naturlig” kost är att föredra. Särskilt diabetiker typ2 anses få stor nytta av denna kost.

Att beskylla våra rekommendationer för att vara orsak till ohälsan är fel. Och det är fel därför att svenska folket inte äter efter NNR. Alltså kan de med logiskt tänkande inte vara orsak till ohälsa.

NNR säger att vi ska minska sockerkonsumtionen med hälften, minska fettintaget och öka vårt intag av kolhydratrika livsmedel som frukt, bär, grönsaker, rotfrukter, potatis, baljväxter och spannmål.

Vi äter för mycket fett, för mycket socker och alldeles för lite bär, frukt, grönsaker, rotfrukter, potatis, baljväxter och spannmål. Kostrelaterade sjukdomar, som övervikt, fetma och diabetes typ2 ökar och är våra största folkhälsoproblem. För fetma och övervikt erbjuds idag inte en effektiv och bra behandling i vården.
Varför får då LCHF-kost så stor genomslagskraft? Människan är bekväm, vill må bra och vi vill ha den lätta vägen till det. Tyvärr fungerar det inte så.
Ett högt intag av mättat fett och liten mängd kolhydrater är inte bra att basera sin dagliga kost på.

Däremot kan en radikal minskning av energimängden, genom att kolhydraterna plockas bort, ge en snabb viktminskning, som ur hälsosynpunkt är bra. Kakor, bullar, godis och glass innehåller mycket kolhydrater… Men i längden är det inte bra. Stor mängd mättat fett höjer blodfetterna och det i sin tur är en av de största riskfaktorerna för hjärtkärlsjukdom. Lite fibrer ger problem med magen, förstoppning och ökad risk för cancer, medan mycket fibrer har många positiva egenskaper förutom att det ger minskad cancerrisk.

Vad är vi då destinerade att äta? Bacon, camembert och vispgrädde och stora mängder kött? Eller spannmål, potatis, frukt, bär, rotfrukter och mindre mängder kött?

Människan är allätare. Det är därför vi är där vi är idag. Människan är en överlevare. När du och jag upptäckte elden, så förändrades världen radikalt. När vi lärde oss tillaga kött och rotfrukter kunde vi tillgodogöra oss mer näring, vi kunde lagra mat för framtiden – ja, helt enkelt var elden avgörande för vår utveckling.
Nej, vi satt inte i grottorna och drack mjölk och vispgrädde, mumsade camembert och stekte bacon över den öppna elden. Det är inte stenålderskost. Vi åt det som fanns till hands där vi bodde, och dödlig svält var alltid närvarande. I inlandet fanns djur att jaga, vid kusten fisk och skaldjur. Vilda rötter och bär, hasselnötter och valnötter fanns och vildhavre och örter har använts till föda. Mjölken fanns över huvud taget inte, inte heller salt och socker.

Nej, det är dags att få fram de gällande kostråden på att bättre och tydligare sätt. Dietister, läkare och forskare har ett stort ansvar. Folkhälsan, sjukvården och vårt jordklot har helt enkelt inte råd med extrema dieter som s.k. LCHF-kost.

Eva Kullenberg, leg dietist, hälsopedagog, kock, kallskänka, liberal politiker