22.apr.2005, kl.10:58

Lågt blodvärde?

Jag har en fråga som rör blodvärden. Jag är en tjej på 22 år. I vintras sökte jag till min vårdcentral för att jag kände mig trött och hängig, hade ont i lederna och svårt att koncentrera mig. Jag sov jättemycket. Jag fick inte komma till vårdcentralen med motiveringen att det inte var så allvarligt. Istället hänvisades jag till en privatläkare. Dit fick jag komma först efter några månader när de inte hade lika många patienter.

Läkaren var väldigt skeptisk mot mina symptom och undrade om det inte kunde vara så att jag dricker för mycket läsk. Jag är normalviktig och dricker läsk kanske en gång i månaden, en inte alltför relevant fråga med andra ord. Han gick i alla fall med på att ta prover, "men det är säkert inget" som han sa. Proverna visade att jag har för låg ämnesomsättning, så jag fick komma tillbaka och fick ett recept på Levaxin. Han sa också att jag hade lite lågt blodvärde och borde äta mer järn i maten. Järntabletter var inte nödvändigt, sa han.

I veckan var jag på tremånaderskontroll efter att ha ätit Levaxin sen i januari. Jag känner mig fortfarande inte helt bra vilket jag talade om. Han sa att det kan bero på att mitt blodvärde sjunkit ytterligare, och tyckte att jag skulle köpa järntabletter den här gången. Jag får komma på återbesök i oktober. Jag vet ingenting om blodvärden så när han sa att jag hade 76 sist och 72 den här gången reagerade jag inte så mycket, han sa att man helst skulle ha minst 80. På kvällen ringde jag mina föräldrar som blev alldeles förfärade och sa att 72 är ett jättelågt blodvärde. De tyckte det var jättedåligt att läkaren inte brydde sig mer, och att han åtminstone borde ha bokat in mig för kontroll igen om en månad. När min lillasyster hade blodvärde på strax under 80 tog de in henne på akuten och gav henne blod.

Jag kollade upp det på internet och läste att kroppen kan vänja sig långsamt vid dålig blodvärden, så att man inte behöver ha så svåra symptom. Men jag undrar fortfarande vem som har mest rätt, min läkare eller mina föräldrar. Är det någon som vet något om det här?