• Ebia

  4.apr.2006, kl.21:46

  kitta fönster

  jag tänkte kitta om två fönster i vårat radhus. Det gamla kittet har blivit torrt och smuligt och håller på att ramla bort. Vi har brunt trä runt fönstren och jag köpte en kittspruta med brunt kitt för ca två år sen, men det blev aldrig av då. Är det kittet för gammalt nu?
  är det svårt att göra ett snyggt jobb själv? Enligt två jobbarkompisaar är det lätt, de har gjort detta utan problem. Jag vet att man ska vara försiktig när man knackar loss det gamla kittet, kan man t ex använda en skruvmejsel? Ska man trycka utoch jämna till den nya kittsträngen med en våt tumme? Hur vet man om fönsterglaset sitter med stift eller i en ränna? Jag vill ju inte att det ska falla ut och gå i kras. Jag är ganska händig och kreativ av mig och inte rädd för att prova på, men goda råd skadar ju inte. Radhuset är byggt 1979. Tacksam för alla tips jag kan få.

 • Ralle_

  6.apr.2006, kl.09:22

  Kitt

  Kittet kan vara användbart , du får prova.
  Men, är det acryl eller linoljebaserat ?
  Använd inte acryl utan använd riktigt kitt.
  Kittet skall vara mjukt och följsamt.Du måste köpa en riktig kittkniv som du lägger på kittet med ,vinklar och slätar ut, öva så går det , använda tummar blir inte snyggt.För att få bort det gamla : Stämjärn och kniv brukar vara användbara verktyg. När du lyckats kitta ett fönster , låt det torka ett par veckor , sedan bör du måla fönsterbågarna och över kittet ca 1 mm in på glaset så att inte vätan tränger in. Lycka till !

 • Ebia

  6.apr.2006, kl.12:31

  kitta fönster

  Ok, tack för tipset. Kom just på att jag blivit tipsad om kittkniv förut, så det får det bli. Men jag måste kolla om det är akryl eller linoljebaserat, för det minns jag inte. Är det akryl så köper jag nytt linoljebaserat,det är säkert bättre. Men jobbar man med vatten på kniven då eller? Och vet du något om det där med hur fönstren sitter fast?

« Tillbaka till Boende och renovering