• 17.nov.2012, kl.14:07

  UR lekstuga

  för gamla vänsterliberaler. nyss "nån gammal kommunist i brasilien som fängslades". alltså gamla vänstermän som fängslades och dödades av olika militärdiktaturer i syd-/mellan-amerika. att det i dom flesta fall var för 40-50år sen hindrar inte UR att köra program, "som om det händer idag". Ett annat favoritprojekt för UR är konflikten mellan svarta och vita i USA på 50-60-talet. Så ni som inte får grepp om vad socialiberalerna står för, visar UR det tydligt. Även om det är inslag från 60-talet. Ta Friggebo, för 20 år sen. We Shall Overcome. Och UR kör inte program om Cubas fängelser, eller Julfrimärkena därifrån med sump-djur. Eller GULAG, mer än Raul Wallenberg.

 • 17.nov.2012, kl.14:19

  Feliz Navidad 1963

  Kubanskt julfrimärke 1963
  Bild: Klicka för full storlek

  Havanna. Kolla märket, det står navidad där. Castros ateistiska Cuba

 • 17.nov.2012, kl.14:34

  Det

  Det var inte så länge sen jag såg ett program från ur om gammla DDR,vill du se vad som händer idag är det väl bara att slå på rapport eller surfa runt lite

 • 17.nov.2012, kl.18:20

  vänskapsförbundet

  sverige-ddr. vet inte om du kommer ihåg den. gudrun shyman var medlem där. fanns flera "vänskapsförbund" på 70-80-talet. ja nu skyller man på ikea. har själv köpt öststats Luma-tv en gång i tiden från Domus

 • 17.nov.2012, kl.18:54

  Pä sextiotalet i Luleå

  fanns ju norrskensflamman som spred lögner och bilfirman Matreco som var en sovjetisk spioncentral som sedan förvisades till Södertälje där dom dog av skrumplever och skitbilar som var lika ruttna som kommunisternas terrorideologi.
  Död år vänstermupparnas folkförföljelse och djävulskap !

 • 17.nov.2012, kl.20:30

  Läs här:

  Tankar om IB

  IB var inget Watergate


  Gå till innehåll

  Hem
  Om Lena Breitner
  Tanken med bloggen

  ← Björn Cederberg, Lena Breitner Ekberg och Svante Winqvist kommer till forskarkonferensen i Visby. Ämnen: Stasi och Palmemordet. Med journalistik och kultur som cover. Inte bara HVA.

  Mikael Holmström intervjuas av Bengt Westerberg om ”Den dolda Alliansen” i En författare – en bok →


  Nya uppgifter om Matreco AB. Om intresset för att gå med vinst och om Clartés politiska inriktning

  Posted on september 9, 2011by Lena Breitner


  Jag har nu fått ytterligare ett mejl från en läsare, i det här fallet en mångårig bekant som berättar om sina erfarenheter av det ryska bolaget Matreco AB. Detta med anledning om att vi har flera klara indikationer på att bolaget användes för den sovjetiska underrättelseverksamheten i Sverige. Jag har bloggat om här.

  Min bekant, som yrkesmässigt kom i kontakt med Matreco på 80-talet önskar vara anonym, men tillåter denna resumé:


  ”Matreco var av ett annat snitt än dem vi mötte hos de andra bilimportörerna. Jag minns speciellt en som presenterade sig som ’lagerchef’. Han hade skaffat sig ett svenskt efternamn för att smälta in men uttalet hade inte hängt med varför det svenska ordet ’lagerchef’ lät som ett ryskt namn. Som jag minns det var han bulgar och de andra i ledningen hade slaviska namn.”

  ”Matreco hade kontoret strategiskt placerat med utsikt över Bromma flygplats. De försökte senare flytta hela anläggningen till Boden, men då sa Säpo nej, om jag minns rätt. När mitt företag granskade bolaget var det uppenbart att verksamheten inte bedrevs i vinstsyfte precis, men så länge vi fick betalt var det inga problem för oss.”

  Ytterligare en indikation på att det bolag som annonserade i vänstertidskriften Clarté i mitten på 60-talet ingick som en stödverksamhet för den sovjetiska underrättelsetjänsten.

  Värt att notera i sammanhanget är ju att vänsterrörelsen Clarté i mitten på 60-talet var en öststatsinriktad organisation, medan den några år senare började driva en prokinesisk linje. (Källa: Winqvist, IB-affären – i vems intresse, 1973)

  Winqvist har också i sin bok analyserat en folder som tidskriften gav ut 1963 och 1964. Hela 41 kulturkändisar ställde upp med namn och bild under rubriken ”Vi stöder Clarté”.


  ”De flesta var mycket kända personer inom svenskt kulturliv. Det lustiga var emellertid att av 41 namn var minst 22 personer aktiva inom ett eller flera av vänstkapsförbunden”, skriver Winqvist (s 42)
  ■19 hade anknytning till Förbundet Sverige-Sovjetunionen, varav 4 var medlemmar av förbundets styrelse
  ■2 var styrelsemedlemmar i Föreningen Sverige-TDR (Tyska Demokratiska Republiken, dvs DDR
  ■1 var styrelsemedlem i Föreningen Sverige-Tjeckoslovakien
  ■Ytterligare 5 hade andra förbindelser av typen fått Leninpriset, haft utställningsverksamhet i Moskva m m.


  ”Finansieringen av Clarté skedde bl a genom en stödfond. I några nummer av tidskriften i mitten av 60-talet redovisade man bidragsgivare. Försöker man få en överblick över bidragsgivare, medarbetare och ‘stödtrupp’ finner man att minst 47 personer av dessa har anknytning till vänskapsförbunden. 21 av dessa har varit styrelsemedlemmar, 15 i Sverige-Sovjetunionen, 3 i Sverige-TDR och 3 i Sverige-Tjeckoslovakien.

  Hur hårt ska man dra linjen mellan Clartés ”öststatslinjetid” respektive ”prokineslinjetid”? Vände man ryggen åt ryssarna plötsligt en dag? Ville man inte längre ha deras (eventuella) annonser när det plötsligt var Mao som gällde? Jag undrar, eftersom jag har sett motiveringar om att Jan Guillou inte kunde har varit ”riktig” KGB-agent eftersom han var maoist.

  Svante Winqvist menar att de politiska vändningarna inom t ex Clarté snarare ska ses som strömningar.


  ”Att en person varit maoist varken bevisar eller motbevisar en koppling till KGB”, säger han. ”KGB ville ha kontroll över vänsterrörelserna och de placerade folk överallt.”

  About these ads


  Share this:

  Dela  Gilla


  ★Gilla

  Be the first to like this.

  Om Lena Breitner
  Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller spionvandringar i Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi till Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
  Visa alla inlägg av Lena Breitner →

  Det här inlägget postades i Jan Guillou, KGB, Sovjet. Bokmärk permalänken.


  ← Björn Cederberg, Lena Breitner Ekberg och Svante Winqvist kommer till forskarkonferensen i Visby. Ämnen: Stasi och Palmemordet. Med journalistik och kultur som cover. Inte bara HVA.

  Mikael Holmström intervjuas av Bengt Westerberg om ”Den dolda Alliansen” i En författare – en bok →
  Senaste inläggen
  ■Utmärkt exposé om Ikea, DDR och samtiden
  ■Myndigheten för Stasiarkivets chef Roland Jahn kritiserar Ikea
  ■Ikeas DDR-rapport – och en analys av (redan) kritiska rösterna
  ■En offerförening ger detaljinformation om Ikeas presskonferens
  ■Slutsatser om Ikeas produktion i DDR redan offentliga – och vem som är moraliskt ansvarig egentligen


  Prenumerera!


  Vill du få information om nya inlägg via epost?

  Join 32 other followers


  Blogroll
  ■Axess blogg
  ■Övergivna platser
  ■Kalla krigets historia med Hans J.
  ■Landsarkivet i Lund
  ■Lenas resor
  ■Magasinet Neo
  ■P3 Dokumentär
  ■Per Gudmundsons blogg
  ■Riksarkivet, Landsarkiven, Krigsarkivet
  ■Spionvandring i Malmö
  ■Stadsarkivet i Malmö
  ■Stasiarkivet (BStU)
  ■Stockholms stadsarkiv


  Arkiv
  Välj månad november 2012 oktober 2012 september 2012 augusti 2012 juli 2012 juni 2012 maj 2012 april 2012 mars 2012 februari 2012 januari 2012 december 2011 november 2011 oktober 2011 september 2011 augusti 2011 juli 2011 juni 2011 maj 2011 april 2011 mars 2011

  Kategorier
  Välj kategori1500-tal (1)alliansfrihet (4)andra väldskriget (3)arkiv (2)Bassam Abu-Sharif (4)Bertil Ströberg (1)Blekingegadeligan (11)Bo Weimann (1)Boforsaffären (2)BRD (11)BStU (59)Carlos Schakalen (13)Cats Falck (1)CIA (6)Danelius (2)Danmark (47)DDR (241)DPFLP (8)Ej kalla kriget men intressant ändå (2)Erich Mielke (3)Fatah (2)FBI (1)FiB/Kulturfront (14)film (5)Finland (34)Forskning (27)FRA (3)Friedrich Cremer (1)Göteborg (7)George Habash (3)Gotland (3)Gotlandsmanifestet (5)GRU (1)Gunnar Ekberg (20)Gustav Holm Haase (3)Harald Holst (1)Hauptverwaltung Aufklärung (43)Håkan Isacson (10)Holm Haase-affären (2)HVA (37)IB (27)IB-affären allmänt (45)IB-åtalet allmänt (30)IRA (4)Irak (2)Island (2)Italien (1)Jan Guillou (67)Jan Weimann (1)Japanska Röda Armén (1)Journalistik (57)Kalla kriget (29)Kandidaten (1)KFML (5)KFML(r) (7)KGB (26)Komintern (4)kommunism (3)KPML(r) (4)Kuba (1)Kurt Gailat (1)Leila Khaled (2)Malmö (6)Marc Rudin (1)Markus Wolf (1)Marwan el Fahoum (11)Moskva (1)Mossad (4)museum (2)Nato (6)Niels Jørgensen (1)Norge (30)Olle Wedholm (2)Palestinarörelsen (3)PET (11)Peter Bratt (23)PFLP (28)Röda Brigaderna (1)RMF (1)Rosenholz (5)Rote Armeefraktion (RAF) (10)Ryssland (3)Saima Jönsson (11)Säpo (100)Schweiz (1)SED (3)Sjukhusaffären (10)Sjukhusspionaffären (11)SKP (7)Sovjet (33)Sovjetunionen (9)Sport (2)Stasi (261)Stella Polaris (1)Stockholm (2)Storbritannien (1)Svensk neutralitet (12)Svenska kyrkan (34)Sverige (192)Sveriges Radio (1)terrorism (6)Tore Forsberg (1)Tyskland (64)Uncategorized (71)underrättelsetjänst (13)USA (14)Västtyskland (6)Vietnam (3)Vietnamkriget (2)Wadie Haddad (11)

  Meta
  ■Registrera
  ■Logga in
  ■Inlägg via RSS
  ■Kommentarer via RSS
  ■WordPress.com


  Tankar om IB

  Tema: Twenty TenBlogga med WordPress.com.
  Följ

  Följ “Tankar om IB”


  Få meddelanden om nya inlägg via e-post.


  Join 32 other followers

  Powered by WordPress.com

 • 18.nov.2012, kl.10:56

  clarté 80-tal mina fiender

  johnny cash LP 70-tal
  Bild: Klicka för full storlek

  du verkar ha koll på dittan och dattan i sverige. kommer ihåg en clarté försäljare som dök upp i studentkorridoren studentvägen 14 i uppsala. han hade brett ut skrifter på köksbordet. jag gick förbi, han följde mig. sa att då var jag inte intresserad av politik då. han svor och förbanna mig. "vi ska göra dig till nolla, ingenting"! drog igen min dörr mot korridoren. ja jag fick mycket skit av vänstern på 80-talet, så jag steg upp på stridshästen igen.

« Tillbaka till Svenska samhället